•  

  Benieuwd wat we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben?

 •  

  Kent u ons boek Vasthouden is loslaten al?

 •  

  CFO VolkerWessels: Management Ontwikkel Leergang is impactvol, uitdagend en leerzaam

 •  

  Leiderschapsreis: een unieke leerervaring die je nooit vergeet

 •  

  Introductiefilm

Over eten bij Rembrandt, illy , een kerstkoor en het leven vanuit ‘jouw bedoeling'

19-12-2017

Afgelopen vrijdag hadden twee vriendinnen uit ons ‘wijk-vriendinnen-groepje’, het jaarlijkse etentje georganiseerd. De enige jaarlijkse bijeenkomst van ons clubje waar ook de mannen aansluiten. :-)
Het was heel bijzonder. Stel je voor: een koude winteravond, een mooie Middeleeuwse rustige straat, waar we verzamelen voor het Stedelijk Museum van Vianen. Kunnen we erin? Jazeker! We komen binnen in een prachtige zaal, voorheen een schuilkelder met mooie houten plafonds, vol met etsen van Rembrandt. En daar staat een gedekte tafel. We kunnen de prachtige meesterwerkjes tot op neuslengte benaderen. In een heel intieme sfeer genieten van zoveel moois. 

Tussen soep en heerlijke tapas krijgen we een uitleg over de methodiek van etsen. Hoe wonderlijk bedacht is deze techniek! Een metalen plaat met was inwrijven, een voorstelling krassen en dan met zuren de voorstelling in de plaat etsen. Het plaatje insmeren met inkt en daar dan afdrukken van maken. Je zou denken; wat een bewerkelijke toestand als je prachtig kan werken met olieverf? Maar destijds was het de enige manier om een werk meerdere keren te kunnen verkopen. Een belangrijke stabiele bron van inkomsten voor Rembrandt en een manier om voorstudies te doen voor grote olieverf-werken. Het maken van de afdrukken is overigens een kunst op zich, waarin je per afdruk kan variëren met hoeveelheid inkt of op de originele plaat wat kan wijzigen, waardoor er weer een ander werk ontstaat. Wat me raakt in het werk is niet alleen het vakmanschap en de precisie. 

Je ziet ook duidelijk de passie van de kunstenaar. Ik denk te zien dat Rembrandt hield van het werk. Van de objecten die hij verbeeldde (wat een mooie uitdrukking geeft hij alles mee) en ook van het verfijnen van zijn technieken. Steeds beter door de jaren heen. Met om hem heen leerlingen, die veel voorbereidend en afrondend werk hebben verricht om de etsen te kunnen maken, en zo te kunnen leren van de meester. 

Knap ook hoe het museum deze collectie heeft weten te bemachtigen voor een expositie. Dat is ook passie en talent, naast volhouden, de juiste mensen benaderen en geloven in dat het kan in een klein museum. En ondanks de concurrentie van een soortgelijke tentoonstelling in dezelfde periode in Rotterdam. En dan naast deze expositie extra activiteiten bieden; weten wat klanten willen en begrijpen wat er nodig is om het museum in stand te houden. 

En zondag zit ik dan bij een kerstkoor. Amateurs met een professionele dirigente, die van het geheel een theaterspektakel maakt. Wat heerlijk om iedereen in de eigen kracht te zien, elkaar ondersteunend in talent, aanvullend in de programmaonderdelen, samenklinkend in de muziek. Niemand maakt zich groter of kleiner. Iedereen weet zijn plek en specifieke bijdrage. De voorbereiding is goed geweest; dat is te zien. Ook in de aankleding van de sfeervolle zaal. Alles communiceert en al die kleine en non-verbale dingen liegen niet. En wij, de ‘consumenten’ genieten mee. En zijn bereid daarvoor te betalen.

En terwijl ik zo mijmer over deze gebeurtenissen in een weekend, waarin ik mee kon maken hoe mensen vanuit talent en passie hun missie leven en iets toevoegen aan de wereld, moet ik denken aan een rondleiding die ik ooit in de illy-fabriek in Triest. Niet alleen erg interessant om te zien hoe illy haar business runt, maar ook om te gaan begrijpen hoe het merk groot geworden is. 

Waarom moet ik aan deze ervaring denken? Wat is de overeenkomst met alles wat ik meemaakte dit weekend? Bij illy zag ik een aantal dingen die me in dit weekend ook weer opvallen:

 • De missie staat bij ELK van deze mensen (Rembrandt en zijn ‘team', het museum, het koor en de medewerkers bij illy) steeds op het netvlies. Iedereen weet waar hij aan meewerkt en welk cruciaal onderdeel hij/zij is in het eindproduct.
 • De missie staat bij illy overigens in heel heldere taal bij elke afzonderlijke afdeling op de muur geschreven, met de unieke bijdrage van die afdeling erbij (design natuurlijk…).
 • De visie van elk van deze mensen is inspirerend en klaar voor de toekomst, ook in de tijd van Rembrandt (nieuwe technologieën voor continuïteit, duurzaamheid, een betere wereld voor iedereen, gebruik maken van diversiteit, afstemmend op wat de wereld nodig heeft b.v. genot als onderdeel van levensgeluk).
 • De missie is niet abstract maar heel direct te vertalen naar waarden en daarmee ook naar gedrag en processen. De keuzen van de hier genoemde voorbeelden zijn dus helder en niet onderhandelbaar.
 • Er is zorg naar elkaar: elkaar beter maken, een mooie en inspirerende omgeving, zorg voor voldoende inkomsten voor continuïteit voor iedereen, stralen van trots en passie voor het product/de dienst; motivatie lijkt hier vooral intrinsiek te zijn.
 • Je niet gek laten maken door de concurrenten, maar op je eigen rails blijven, onophoudelijk werken aan je missie, met verstandige besluiten aangaande vernieuwing en technologie.

En dit in het afgelopen weekend op uiteenlopende plaatsen weer zo te zien is prachtig. En precies dit is wat ik elke dag herken in ons eigen werk. Zowel in wat we samen met onze klanten doen, als in ons eigen netwerk. Het leven vanuit passie, het omgaan met talent, het samenwerken, het kijken wat nodig is. Wat is er nu mooier dan meer en meer in verbinding te komen met je bedoeling (‘Ikigai’) en dit leren in samenwerking te realiseren. 


 Reacties

Geen reacties gevonden.

Laat een reactie achter