•  

  Benieuwd wat we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben?

 •  

  Kent u ons boek Vasthouden is loslaten al?

 •  

  CFO VolkerWessels: Management Ontwikkel Leergang is impactvol, uitdagend en leerzaam

 •  

  Leiderschapsreis: een unieke leerervaring die je nooit vergeet

Nieuwsberichten

Uitnodiging voor HR professionals in DGA- en familiebedrijven

Wij verzorgen op 18 april a.s. een...

Lees meer

Waanzinnig mooie en waardevolle Leadership Journey Botswana

Afgelopen week hebben we een inspirerende...

Lees meer

IJsland als leergebied voor leiderschap

21-10-2016

Deze reis is voor mij pas succesvol, wanneer de deelnemers het zelf als waardevol hebben ervaren. En dat is zo!

Niet vanaf het begin; sommigen moeten na de landing op Keflavik nog ‘landen’ in de reis die we samen gaan maken. De wandeling door het mooie Thingvellir Nationale Park draagt daartoe bij. Op de breuk van de Amerikaanse en Europese tektonische platen, in een soort niemandscontinent van een paar honderd meter breed, symbolisch voor een plaats tussen twee werelden in, het oude en het nieuwe, daar lopen we. Op zoek naar de vragen voor deze reis. Dit is de plek waar in 930 Ingolfur Arnarson (zoon van Arnar) het Althing oprichtte, de plek waar destijds zaken tussen mensen die van (levens)belang geacht werden, werden geregeld en waar het huidige rechtssysteem zijn oorsprong kent. Indrukwekkende plek.

In de schemer gaan we naar het Borealis Hotel. Deelnemers krijgen een openingsvraag mee. Deze eerste vraag geeft meteen al wat verwarring. De groep leert elkaar (misschien juist door verwarring) steeds beter kennen in zijn zoektocht. Het ongemak laat zich met steeds meer stilte vervangen door rust en verbondenheid. De groep wordt gedurende deze reis stap voor stap steeds meer een groep, een leergroep, een groep die elkaar inspireert met mooie vragen en dialogen. Een groep met mensen die een ware spiegel voor elkaar kunnen zijn. 

Na de eerste IJslandse nacht staan we vroeg op om de zintuigen wakker te maken en het lichaam en onze waarneming soepel te maken. Na het ontbijt gaan we op pad naar Hveragerdi en zijn Hot Springs. Bergop vervolgt de reis zich met essentiële vragen en vormen die uitnodigen elkaar werkelijk te ontmoeten. Geïnspireerd door de stomende en borrelende grond, de weidse uitzichten en de kale heuvels voedt men elkaar met feedback en inspirerende gesprekken. De zelf verzamelde lunch (overigens ook een interessante bezigheid) geeft de nodige energie voor de middag die in het teken staat van alleen in de natuur zijn. Merken dat er iets anders gebeurt met je wanneer je geen bereik met je telefoon hebt en geen afleiding, maar slechts een stevige IJslandse wind, een mooi vergezicht en je eigen gedachten en zintuigen. De kracht van de solo-ervaring zit hem in het ontdekken van jouzelf voorbij de alledaagse gedachten en gevoelens. 

De Hot Springs waar we daarna belanden, zijn warmwaterbaden die precies de juiste temperatuur hebben om in te liggen en de regen te aanschouwen die de stapeltjes droge kleren op de kant langzaam doorweekt. Voor sommigen genieten en ontspannen en voor anderen een moment van reflectie wat ze met het water los willen laten en weg laten stromen. Snel eruit, kleren bedekken met de regenjas en weer het water in. Toch aangenamer dan opdrogen bij windkracht 6 en drie graden boven nul. 

Na een heerlijk diner in Kjöt og Kunst (waar gekookt wordt op aardwarmte) werken de deelnemers met de brieven die zij van twee goede collega’s en vrienden hadden ontvangen. Brieven over wat zij hen terug willen geven over hun leiderschap. Mooie, eerlijke en soms ontroerende woorden uit Nederland. Nu hoor je het ook eens van een ander…

Zondag kon alleen maar zo bijzonder zijn, omdat de ochtend buiten begint, met QiGong oefeningen. Daarna tijd voor de volgende tocht. Op weg naar de top bij Krisuvik ervaren de deelnemers in kleine groepjes hun leven en werk tot nu. Hoogte- en dieptepunten, levenservaringen en -lessen, valkuilen en kwaliteiten kwamen allemaal langs bij windkracht 10. Boven raakt men in de luwte van rotsen en een wijds uitzicht over de vlakte, niet uitgepraat. Geïnspireerd door elkaars verhalen, lopen we in stilte naar de bronnen van Seltun, nadenkend over wat we willen achterlaten op aarde, vanuit de geschiedenis die net doorlopen is. Leunend op de wind visualiseert men zich naar de tweede helft van het leven en de plannen daarin. We eten een heerlijke IJslandse lunch in de buitenlucht. 

Op het strand van Selatangur vindt het afscheid plaats van oude gewoonten en de omarming van nieuwe. Symbolisch want juist hier zijn ooit de Vikingen aangekomen om hun nieuwe leven te beginnen. Op de klif in Reykjanus zijn alle losse eindjes opgelost en heeft iedereen nog tijd de mensen te spreken die ze nog wat te vertellen hebben. Het diner in Duus en de na-avond in Reykjavik zijn de laatste ontspannende momenten van een prachtige, inspirerende, leerzame en bijzondere reis op IJsland. Wij hadden allemaal van tevoren geen idee wat het woeste, lege en unieke landschap in combinatie met de groep en de opdrachten voor effect zouden hebben, maar het heeft onze verwachtingen overtroffen. Voldaan en dankbaar stappen we in het vliegtuig.

Dit smaakt naar meer gezien de reacties en de impact. In het vliegtuig maken we onderling de afspraak dat we volgend jaar deze Leiderschaps-journey met wat aanpassingen zeker weer gaan doen met onze klanten. IJsland als leergebied voor leiderschap heeft ons hart gestolen.

Enkele quotes van de deelnemers: 

"Lopend door de geweldige natuur van IJsland je eigen ontwikkeling een enorme boost geven: hoe bevoorrecht kun je zijn?" - Dick van Rhee, Directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Apeldoorn en omgeving

"Diepe inzichten en reflecties in een overweldigend landschap." - Jan Paul Buijs, Manager CIO Office Enexis

Michiel Kochen
Winner facilitator
Waardenburg, oktober 2016Reacties

Geen reacties gevonden.

Laat een reactie achter