•  

  Benieuwd wat we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben?

 •  

  Kent u ons boek Vasthouden is loslaten al?

 •  

  CFO VolkerWessels: Management Ontwikkel Leergang is impactvol, uitdagend en leerzaam

 •  

  Leiderschapsreis: een unieke leerervaring die je nooit vergeet

Nieuwsberichten

Uitnodiging voor HR professionals in DGA- en familiebedrijven

Wij verzorgen op 18 april a.s. een...

Lees meer

Waanzinnig mooie en waardevolle Leadership Journey Botswana

Afgelopen week hebben we een inspirerende...

Lees meer

Enexis

18-12-2015

In co-creatie met Enexis ICT zijn we in 2015 gestart met het veranderprogramma From Good to Great. Bedoeling is dat Enexis ICT op deze manier doorgroeit tot een ’kick ass’ ICT-organisatie. 

Enexis ICT is het automatiseringsonderdeel van de netbeheerder in Zuid-, Oost- en Noord-Nederland, verantwoordelijk voor het transport van energie. Enexis ICT beheerst het spel van vandaag, maar realiseert zich dat er morgen een ander spel wordt gespeeld. Klantbehoeften veranderen snel, grenzen in de keten vervagen en technologieën zijn steeds sneller en makkelijker beschikbaar. Begin 2015 is daarom het veranderprogramma From Good to Great gestart. Daarin is zowel aandacht voor gedrag en cultuur als voor de inhoudelijke uitdagingen waarvoor Enexis ICT zich gesteld ziet. 

CIO Willem-Jan Zwart dacht aanvankelijk dat voor het doorvoeren van een succesvolle verandering geen externe hulp nodig is. Inmiddels is hij echter overtuigd van de meerwaarde van Winner. “Zij opereren vanuit de visie dat klant en leverancier samen verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat.” Lees meer


Veranderagenda
In maart 2015 is een inhoudelijke veranderagenda opgesteld. Deze is besproken in het MT ICT en alle vijftien teams binnen Enexis ICT zijn vervolgens aan de slag gegaan met teamsessies over gedrag en cultuur. Het MT ICT heeft diverse sessies gehad in het eerste halfjaar van 2015, zowel op gebied van de inhoud, gewenst gedrag als de bijbehorende teamvorming. Enkele malen zijn deze sessies uitgebreid tot MT+ sessies, met aanwezigheid van de teammanagers. Ook na de zomer zijn er maandelijks dergelijke MT+ Changedagen georganiseerd.  
De inhoudelijke veranderagenda voor Enexis ICT bestrijkt drie gebieden: 
•    Strategie en besturing van ICT binnen de context van de doelen van de gehele organisatie. 
•    Inrichting van ICT om een aantal verbeteringen door te voeren die ICT voor Enexis beter laat werken. 
•    Focus op de benodigde mensen en middelen om geld vrij te spelen voor de verandering zelf en mensen in hun kracht te zetten om sturing te geven aan de verandering.  

Wendbaar, weerbaar en leerbaar
Op weg naar een andere fase hanteert Enexis ICT het motto ’wendbaar, weerbaar en leerbaar’. Hierbij willen we het aanpassingsvermogen, lerend vermogen en outside in denken vanuit de klant naar een hoger niveau tillen. De MT+ managers hebben in totaal zes ‘gedragsgaps’ opgesteld om duidelijk te maken welke verandering er nodig is. Door middel van intakes per team werd helder waar de behoeftes lagen van de teams, die wij vervolgens in totaal 1,5 dag hebben begeleid. Daaraan voorafgaand hebben de medewerkers de leidinggevenden beoordeeld op de gedragsgaps, wat als 0-meting diende. Gedurende een achttal sessies hebben we het MT en de MT+ managers begeleid. 

Topdag met alle teams
Begin december waren bijna alle 180 medewerkers van Enexis ICT aanwezig tijdens een plenaire sessie. Alle vijftien teams hebben op een creatieve manier een presentatie gehouden over de ontwikkelingen en resultaten van hun team. Die resultaten waren verbazingwekkend goed! Daarna was er een dialoog met externe gasten, onder wie de CIO van de ANWB. De dag werd vol humor afgesloten door onze cabaretier Joop. Kortom: een topdag! 
Zowel bij het management als de medewerkers is er een positieve flow en dat wordt ook bevestigd door de resultaten van de 1-meting die we onlangs hebben verricht. Het is een prima basis om in 2016 op voort te bouwen. Vanaf januari wordt periodiek per team een NPS/eNPS-meting uitgezet en mogen wij de managers en teams verder begeleiden om toe te groeien naar een ’kick ass’ ICT-organisatie. Wij kijken er naar uit!

Hieronder een kleine sfeerimpressie van de plenaire sessie waarbij we onder andere saamhorigheid zagen en hoe sommige teams echt alles uit de kast halen! Cabaretier Joop verzorgde een humorvolle afsluiting waarbij hij iedereen een spiegel voorhield.