•  

  Benieuwd wat we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben?

 •  

  Kent u ons boek Vasthouden is loslaten al?

 •  

  CFO VolkerWessels: Management Ontwikkel Leergang is impactvol, uitdagend en leerzaam

 •  

  Leiderschapsreis: een unieke leerervaring die je nooit vergeet

 •  

  Introductiefilm

Verslag Leadership Journey IJsland

24-09-2017

Leadership Journey IJsland
8 – 11 september 2017

Hoe is het mogelijk dat een landschap en alle kwaliteiten van de natuur zo naadloos aansluiten bij elke activiteit in het programma van de Leadership Journey? En daar zo prachtig ondersteunend aan zijn? Toch is dat precies wat wij ervaren op onze fantastische reis op IJsland. Dat is de reden waarom we deze reizen organiseren: omdat we geloven dat leren een kwestie is van hoofd, hart en handen. En omdat we geloven dat dit kan door ervaren, reflectie en doen. De natuur biedt daar zoveel meer in dan bijeenkomsten in een zaal! 

De reis is voor ons al begonnen vanaf het moment dat het besluit er is om dit te gaan doen. Dat zit in het proces van het rijpen van de vraag van de deelnemers, het voorbereiden van de spullen, het programma en de routes, de mentale voorbereiding, het nadenken en praten over deze reis met anderen, het elkaar alvast ontmoeten en alvast enkele opdrachten doen. Het vormt een perfecte bodem voor alles dat we zullen gaan ondernemen. De zaden liggen er dus al als we op 8 september vertrekken vanaf Schiphol. De kiemen gaan we zien we op IJsland. En op 11 september laat in de avond zijn we weer terug, om alles te koesteren en verder te laten groeien en ontwikkelen. 

Hoe was onze reis? Wat hebben we gedaan? En vooral: wat kregen we allemaal cadeau op ons pad, door een wonderlijke synchroniciteit. Met IJsland en elkaar.

 Een van onze eerste belevenissen is bij de geisers van Geysir, vlakbij ons hotel, na een prachtige rit langs de Zuidkust en door diverse landschappen. Wat een mooie manier om te landen. 

Dit weekend zullen we elke dag starten met een gedicht en de woorden daarvan lopen mooi mee bij alles wat we doen. Zo ook bij deze geisers. Een heerlijke zonsondergang (de mix van warme stralen en koude lucht), de schrik van de eerste geiser die naast ons opspuit en dan de blijvende verwondering, elke keer dat dit weer gebeurt. Het geduldig wachten bij de grotere geiser, die wel beweegt maar niet omhoog spuit. Zal hij juist ontspringen als we ons omdraaien?
Wat een metaforen! Wat borrelt er in ons? Wat wil eruit? Wat niet? Hoe zit dat met wachten? Met opgeven?

Die avond hebben we mooie gesprekken en verbinden we steeds de vragen van elke deelnemer aan de setting van hun organisatie. Zo ontstaat de maximale verbinding tussen leren als persoon en leren voor het geheel. We luisteren en we zijn scherp: we zijn hier niet voor niets en dat kan je voelen. Dan krijgen we van de hoteleigenaar een seintje: Noorderlicht. Snel naar buiten dus. Onbeschrijfelijk wat dit fenomeen met me doet. Ik merk op dat mijn hersenen zoeken naar gelijkende beelden en situaties, maar daarin falen. Dit ‘uit’ zetten vraagt een soort wakkerheid die me wel bevalt. Gewoon ervaren en er zijn. Opmerken dat de hersenen willen ‘vastpakken’ en duiden en dat dan weer laten gaan. Prachtig.

De volgende dag starten we, net als elke dag, met oefeningen buiten (geïnspireerd op de oefeningen van John Milton). Het leren bemeesteren van de 9 velden van gewaar zijn loopt als een rode draad door ons programma, als basis voor leiderschapsontwikkeling en het helpen ontwikkelen van organisaties. Hier- en-nu kunnen zijn, alert, present en wakker, ons verbonden weten met onszelf, de omgeving en elkaar. 

Na het ontbijt vertrekken we naar Hveargardi voor een wandeling naar Reijkjadalur. Een prachtig geo-thermisch gebied, met borrelende poelen, zwaveldampen uit de grond en een warme rivier die door het vulkanisch landschap stroomt. We lopen omhoog en krijgen prachtige uitzichten, met in de verte de oceaan. 
We starten weer met een gedicht en gaan op weg, waarbij we enkele vragen meenemen. De gesprekken verdiepen zich, ook vanwege de kleine groep. Wat een goede dynamieken en diversiteit die we kunnen benutten! Voldoende herkenning in elkaars vragen, organisatievraagstukken en persoonlijke ervaringen en ook genoeg verschillen daarin. Dat kunnen benutten is rijk. 
Onderweg zijn er meerdere ‘toevallige’ en ook geplande dingen die we prachtig kunnen benutten voor inzichten bij de vragen die er leven. Bijvoorbeeld een spannende passage: omgaan met angst en leiderschap. De weg even niet weten: omgaan met leiderschap, groepsdynamiek in het ‘niet weten’. Een lunch voor een ander regelen: Hoe zorg jij? Hoe ontvang jij? Weersomstandigheden (we hebben veel geluk met de minimale regen :-)), landschappen, een gesprekje met de enige andere wandelaars in het tweede deel van de tocht, het baden in de warme rivier. Alles heeft en krijgt betekenis. 

      

De avond eindigt in een restaurant waar gekookt wordt op aardwarmte. De meegekregen brieven van thuis/werk en de ervaringen van vandaag worden benut voor verdieping van onze gesprekken. 

Zondag weer een start met Qigong en oefeningen. De herhaling blijkt krachtig te werken. Onderweg stoppen we bij een kerkje in Skalholt. Daar waar het bisschopdom van IJsland eeuwen geleden huisde. Er is niemand en het uitzicht is weer adembenemend. Het licht op IJsland is het mooiste dat ik ooit gezien heb en het blijft me verbazen. Dit tot hilariteit van de groep; gelukkig kunnen we ook veel en onbedaarlijk lachen samen, een mooie afwisseling met de serieusheid, scherpte en diepe gevoelens die er boven komen. 
Het gedicht en een aantal vragen voeden onze belevenissen daar. 
Als we het kerkje ingaan begint er een vrouw op het orgel te spelen en na een paar minuten gaat ze ook zingen. Presence. Een samenvallen der dingen in een eindeloos hier-en-nu. Iedereen van ons was onder de indruk. 

Op naar Krysuvik. Een andere route naar het Zuiden met uitzicht op de Gletsjer in de verte. Een lange rit, met de nodige overdenkingen na deze mooie ervaring. We starten een lint-wandeling door het desolate vulkaanlandschap. Zwarte lava-vlakten en het pad leiden ons naar uitzicht over een prachtige vallei. 

    

We gebruiken de wandeling als tijdlijn. Ook dat levert weer verdieping en inzichten. Met het einde voor ogen op de terugweg; wie ben ik en wat is mijn missie? Halverwege, bij het meer doen we diverse structuuropstellingen. Altijd weer mooi hoe systemisch onderzoek en met name de helende kracht van erkenning zijn werk doet. We nemen tijd voor een solo (all-one time) en terwijl we de ervaringen delen, lopen we terug naar het startpunt.


 

De laatste dag begint weer met onze oefeningen en we vertrekken naar de watervallen van Gullfoss, die we de dagen ervoor al konden horen vanuit ons hotel. Alweer een mooie metafoor voor enkele vragen. Hoe ga je met de stroom mee? En wanneer juist ook niet? 

          

 

In stilte rijden we naar Pingvellir. De kloof tussen de twee tektonische platen, waar de rechtspraak van IJsland ooit plaatsvond en later het parlement gezeteld was. Een perfecte plek voor de afsluiting: lopen tussen oud en nieuw. Het gedicht sluit weer wonderlijk aan bij onze thema’s en activiteit en de omgeving helpt bij de afrondende vragen van onze reis. 

      

We hebben elkaar (en onszelf) de afgelopen dagen op heel verschillende manieren (en in no-time) leren kennen. De tijd leek dit weekend ook veel langer dan de klok-tijd! Er is veel aan elkaar gegeven en veel ontvangen. Duidelijke en concrete stappen zijn zichtbaar geworden, voor ieder als persoon en in de context van organisatie, gezin en wereld.  Ook nemen we ieder kiemen mee, met veel potentie, die nog wat verder kunnen uitkristalliseren. 
In januari ontmoeten we elkaar weer om te delen hoe we terugkijken, wat er intussen weer gebeurd is en hoe het ontwikkelproces alsmaar verder gaat. Ik kijk dus niet alleen zeer tevreden terug, maar kijk hier ook nu al naar uit. En natuurlijk naar een volgende reis :-).

Eva Beerends,
September 2017

 

Enkele quotes:

“Werken aan jezelf, in contact met jezelf en anderen, in een inspirerende omgeving. Stilstaan om een stap te zetten! Achteruit gaan om vooruit te kijken. Vooruit gaan om terug te blikken.”
Katja Pahnke – Directeur TMC Technology Executives

 

“Geweldige ervaring: echt voor jezelf reflecteren, geholpen door kleine groep van fijne mensen in een uitermate inspirerende omgeving.”
Paul de Hair - CFO VolkerRail


“Een mooie individuele ontwikkelreis, die door goed en fijn gezelschap i.c.m. de prachtige natuur jezelf nieuwe inzichten geeft of bestaande inzichten verscherpt.” 
Lea Nijboer – Manager Wonen Rabobank Apeldoorn en omgeving

 

Spelen er bij jou ook vragen over je eigen leiderschap, de impact die je hebt en wilt, volgende loopbaanstappen, het scherp krijgen en neerzetten van jouw eigen missie, het in beweging krijgen en houden van groepen of vragen over verandering in jouw organisatie? Interesse om informatie te ontvangen over de volgende Journey? Neem contact met ons op.